1954 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesinin Elmalı Köyü’nde doğdu.
İlk ve orta öğrenimini Şarkışla'da tamamladı.
1968'de Şarkışla'da Genç Ülkücüler Hareketi'ne katıldı.
Üniversite öğrenimi için Ankara'ya geldikten sonra, Ülkü Ocakları Genel Merkezi'nde görev yapmaya başladı.
1977 ve 1978 yıllarında, sırasıyla, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcılığı ve Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı yaptı.
1978'de faaliyete geçen Ülkücü Gençlik Derneğinin kurucu genel başkanı oldu.
ÜGD genel başkanlığının sona ermesinden 1980 yılına kadar, MHP Genel Başkan Müşavirliği görevinde bulundu.
12 Eylül 1980'de yapılan askerî darbenin ardından, MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası sanığı olarak cezaevine konuldu. 5,5 yılı hücrede olmak üzere 7,5 yıl Mamak Cezaevi'nde kalan Muhsin YAZICIOĞLU, hakkında açılan davalardan herhangi bir ceza almadı.
Cezaevinden çıktıktan sonra, 1980 öncesi ve sonrası şartlarından mağdur olmuş ülkücülere ve onların ailelerine yardım amacıyla kurulan Sosyal Güvenlik ve Eğitim Vakfı'nın başkanlığını yaptı.
1987'de, Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in daveti üzerine, arkadaşları ile birlikte MÇP'ye katıldı ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulundu.
1991 Genel Seçimlerinde RP-MÇP-IDP ittifakının adayı olarak Sivas'tan milletvekili seçildi.
1992 yılı Temmuz ayında, “içinde bulunduğu parti, milletimize beyan ettiği kuruluş ilkeleriyle uyuşamadığı için” bir grup arkadaşı ile birlikte MÇP'den ayrıldı.
29 Ocak 1993 tarihinde Büyük Birlik Partisi kuruldu ve bu partinin Genel Başkanlığına seçildi.
24 Aralık 1995'te yapılan erken genel seçimlerde Anavatan-Büyük Birlik ittifakından 20. Dönem Sivas milletvekili olarak tekrar Meclise girdi.
22 Temmuz 2007 Erken Genel Seçimlerinde, siyasi partilere uygulanan ayrımcılığı protesto ederek Sivas'tan bağımsız milletvekili adayı oldu ve 23. Dönem milletvekilliğine seçildi.
Büyük Birlik Partisi’nde, kuruluşundan, şehit olduğu 25 Mart 2000 tarihine kadar Genel Başkanlık görevini yürüyen Muhsin Yazıcıoğlu, iki çocuk babasıdır.